A
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın öncülük ettiği projeyle 60 dönümlük arazi üzerinde yapımı tamamlanmak üzere olan Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi, ilk kez ramazana ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.
16. yüzyıl Osmanlı mimarisini yansıtan iki minareli ve dört şerefeli camisi, Türk hamamı ve diğer birimleriyle Washington’a 30 kilometre mesafedeki Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi, ramazanda bir yandan Müslüman toplumuna hizmet etmeyi diğer yandan da Amerikalılara İslam kültürünü tanıtmayı amaçlıyor.
Bu kapsamda, merkezde ramazan ayı boyunca her gün 350 kişiye iftar verilecek, ardından teravih namazları kılınacak. İftarlara bölgede bulunan Türk işadamları sponsor olacak. Ayrıca, bölgede yaşayan Müslümanlara sabah namazının ardından mukabele okunacak.
Ramazanın simgelerinden birisi olan mahya, ABD’de de ilk kez bu caminin minarelerine asılacak. Mahyanın üzerinde “Hoşgeldin Ramazan” yazacak.
Merkezde, ayrıca, konferans salonlarında 30 gün boyunca çeşitli toplantılar düzenlenmesi de planlanıyor.
Yaklaşık 35 yıldır caminin bulunduğu mahallede yaşayan 62 yaşındaki emekli postane görevlisi Don Gaston, AA muhabirine, camiden çok etkilendiğini ve bu kompleksin kendi mahallelerinde yapılmış olmasından mutluluk duyduğunu söyledi. Merkezin bölgenin değerini de yükselteceğini belirten Gaston, “Kompleks bittikten sonra çevre halkı daha mutlu olacak” dedi.
Ayrıca, Türk mimarisinin kullanıldığı 10 konukevinin ileride yaşlılar için bakım evi olarak da kullanılması da planlanıyor.
Kaynaklar:- http://www.trtturk.com/haber/washingtonda-bir-camiye-ilk-defa-mahya-asilacak-136353.html
- http://www.aa.com.tr/tr/haberler/538409–abdde-bir-camiye-ilk-defa-mahya-asilacak
- http://www.ahaber.com.tr/din/2015/06/16/abdde-mahya-asilacak-ilk-cami-ramazana-hazir
- http://www.hurriyet.com.tr/dunya/29296340.asp
- http://www.takvim.com.tr/guncel/2015/06/16/abdde-bir-camiye-ilk-defa-mahya-asilacak
[…] ABD’nin ilk mahyasını da kendilerinin ürettiğini ifade eden Kars, ayrıca Almanya, Avusturya, Bosna Hersek ve Irak‘a mahya gönderdiklerini dile getirdi. Dijital mahyanın fiyatının klasik mahyaya göre uygun olduğunu belirten Kars, dijital mahyaları camilere taksitle vererek, ödeme kolaylığı sağladıklarını anlattı. Kars, ilk önce bilgisayarda çizimini yaptıkları mahyaları, her caminin büyüklüğüne, genişliğine göre imal ettiklerini belirtti.Günümüzde LED ekranların, LCD panellerin, slim televizyonların yaygın hale geldiğini hatırlatan Kars, sözlerini, “Devir dijital ve teknoloji devri, elektronik çağda yaşıyoruz. Elbette ki klasik mahyaların yerini dijital mahyalar alacak. Dijital mahyaları geleneğin dışına çıkan bir yapı olarak düşünmeyin. Mahyacılığın gelenekten süzülerek gelip, bugünkü teknolojilerle yapılan şekli olarak düşünün” diye tamamladı. […]
[…] ABD’nin ilk mahyasını da kendilerinin ürettiğini ifade eden Kars, ayrıca Almanya, Avusturya, Bosna Hersek ve Irak’a mahya gönderdiklerini dile getirdi. Dijital mahyanın fiyatının klasik mahyaya göre uygun olduğunu belirten Kars, dijital mahyaları camilere taksitle vererek, ödeme kolaylığı sağladıklarını anlattı. Kars, ilk önce bilgisayarda çizimini yaptıkları mahyaları, her caminin büyüklüğüne, genişliğine göre imal ettiklerini belirtti. […]